Alles wat u moet weten over leidingzoekers

Leidingzoeker

Als u een klusser bent, dan weet u dat een van de belangrijkste gereedschappen in uw gereedschapskist een leidingzoeker is. Leidingzoekers worden gebruikt om ondergrondse leidingen op te sporen, zodat u ze bij het graven kunt vermijden. Maar welke soorten leidingzoekers zijn er? En wat moet u weten over het gebruik ervan? Lees verder om erachter te komen!

2 verschillen soorten: actief en passief.

Er zijn twee hoofdtypen leidingzoekers: actieve en passieve. Actieve leidingzoekers zenden een signaal uit in de grond dat door de ontvanger wordt gedetecteerd. Passieve leidingzoekers daarentegen vertrouwen op de detectie van natuurlijke signalen van leidingen die al onder spanning staan.

Hoe gebruik je een leidingzoeker?

Bij het gebruik van een leidingzoeker is het belangrijk om eerst te bepalen uit welk materiaal de leiding bestaat. Dit bepaalt hoe diep het signaal kan doordringen en welk type ontvanger u moet gebruiken. Als u bijvoorbeeld een plastic of glasvezelbuis probeert te lokaliseren, moet u een hogere frequentie gebruiken omdat deze materialen elektriciteit niet goed geleiden.

Zodra u hebt vastgesteld met welk type leiding u te maken hebt, is het tijd om te gaan scannen. Afhankelijk van het type leidingzoeker dat u gebruikt, verloopt dit proces automatisch of handmatig. Is het handmatig, dan moet u de ontvanger langzaam over de grond bewegen totdat u een piepend geluid hoort of een waarde op het scherm ziet die de aanwezigheid van een leiding aangeeft.

Markeren van de leidingen

Zodra u de algemene omgeving van de leiding hebt gevonden, is het tijd om deze te markeren, zodat u deze bij het graven kunt vermijden. De meeste mensen gebruiken hiervoor vlaggen of spuitverf.

Koop de beste leidingzoeker

En dat is alles: het lokaliseren van ondergrondse leidingen hoeft niet moeilijk en tijdrovend te zijn als u over het juiste gereedschap en de juiste kennis beschikt.

Ander meetgereedschap:

Andreas

Hallo mede Doe-Het-Zelver! Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn hobby site. Hier laat ik al mijn kennis voor je achter en stel op regelmatige basis enkele bouwtekeningen beschikbaar.